vbamania.pl
login:
hasło:
 
  *Rejestracja *Zapomniane hasło
 Dziś jest środa, 25 maja 2022 roku.
Ustaw jako stronę startową Ulubione Napisz
PowrótPowrót do serwisu  RegulaminRegulamin rssRSS

  tytuł wątku:
Wątki dyskusji

EXCEL / VBA


otwartyotwarty rozpoczął: greguss postów: 4



napisał: admin
postów: 608


umieszczony:
31 marca 2022
21:59

  
Cześć,

zmieść proszę swój plik DWG oraz marko, które do tej pory zrobiłeś.
Zadanie jest proste.

pozdrawiam
Admin

Cytat:
Dzień dobry

Mam pytanie odnośnie pobrania danych punktów. Chciałem pobrać dane wszystkich wskazanych przeze mnie punktów w zaznaczonym obszarze prostokątnym na ekranie do VBA (nie klikane po kolei , jak w metodzie UtilityObject.GetPoint()), abym mógł dalej te punkty obrabiać w VBA. Stworzyłem „Zbiór wskazań” dla zaznaczonych punktów na ekranie, ale nie potrafię pobrać tych punktów z tego zbioru wskazań do VBA, jako obiekty (As Variant) i przypisać z tych obiektów wartości współrzędnych do Tablicy() as Double. Czy jest jakiś sposób, albo metoda. Może to jest proste, ale tego nie potrafię. Może zły tok myślenia/podejścia. Proszę o pomoc. Jestem początkujący w VBA ACAD i może, coś źle zrozumiałem.

Pozdrawiam
Robert
napisał: BOB
postów: 1


umieszczony:
27 marca 2022
21:09

  
Dzień dobry

Mam pytanie odnośnie pobrania danych punktów. Chciałem pobrać dane wszystkich wskazanych przeze mnie punktów w zaznaczonym obszarze prostokątnym na ekranie do VBA (nie klikane po kolei , jak w metodzie UtilityObject.GetPoint()), abym mógł dalej te punkty obrabiać w VBA. Stworzyłem „Zbiór wskazań” dla zaznaczonych punktów na ekranie, ale nie potrafię pobrać tych punktów z tego zbioru wskazań do VBA, jako obiekty (As Variant) i przypisać z tych obiektów wartości współrzędnych do Tablicy() as Double. Czy jest jakiś sposób, albo metoda. Może to jest proste, ale tego nie potrafię. Może zły tok myślenia/podejścia. Proszę o pomoc. Jestem początkujący w VBA ACAD i może, coś źle zrozumiałem.

Pozdrawiam
Robert
napisał: admin
postów: 608


umieszczony:
22 lutego 2022
19:35

  
Witam,

Przydałbym się przykładowy plik.
Być może nie potrzeba do tego nawet VBA, tylko wbudowane filtry Excela

pozdrawiam
Admin

Cytat:
Witam,

Chłopaki, mam nadzieję, że na forum dalej są aktywne osoby siedzącę w temacie VBA :)

Na co dzień zajmuję się planowaniem produkcji dla dużego zakładu oraz monitorowaniem jego produkcji.

Dlatego od paru dni staram się nad uproszczeniu mojej pracy w excelu. Jednakże brak wiedzy w VBA, uniemożliwia realizację mi mojego pomysłu.


Próbuje stworzyć by za pomocą przycisku otwierał mi się COMBOBOX, tutaj miałbym możliwość wyboru liderki, które są opisane w kolumnie "H1" ; "AN1" ; "BY1", wyboru pracownika, którzy są opisanie w pozycjach "H4:AL4" ; "AN1:BW4" ; "BZ":DH4".

Po wybraniu konkretnej liderki i konkretnego pracownika, makro miało by za zadanie wyfiltrowania kodów jakie produkuje jak również ukrycia wszystkich pozostałych kolumn, które nie są potrzebne.

Panowie, czy jest możliwe zastosowanie kodu by osiągnąć taki rezultat ?

Pozdrawiam,
Grzegorz
napisał: greguss
postów: 1


umieszczony:
22 lutego 2022
16:52

  
Witam,

Chłopaki, mam nadzieję, że na forum dalej są aktywne osoby siedzącę w temacie VBA :)

Na co dzień zajmuję się planowaniem produkcji dla dużego zakładu oraz monitorowaniem jego produkcji.

Dlatego od paru dni staram się nad uproszczeniu mojej pracy w excelu. Jednakże brak wiedzy w VBA, uniemożliwia realizację mi mojego pomysłu.


Próbuje stworzyć by za pomocą przycisku otwierał mi się COMBOBOX, tutaj miałbym możliwość wyboru liderki, które są opisane w kolumnie "H1" ; "AN1" ; "BY1", wyboru pracownika, którzy są opisanie w pozycjach "H4:AL4" ; "AN1:BW4" ; "BZ":DH4".

Po wybraniu konkretnej liderki i konkretnego pracownika, makro miało by za zadanie wyfiltrowania kodów jakie produkuje jak również ukrycia wszystkich pozostałych kolumn, które nie są potrzebne.

Panowie, czy jest możliwe zastosowanie kodu by osiągnąć taki rezultat ?

Pozdrawiam,
Grzegorz


<-wstecz  1  dalej->
wszystkich stron: 1


Sortuj posty: z